Zdrowy i aktywny tryb życia to hasło, które coraz częściej przewija się w mediach, a także w naszych prywatnych rozmowach. Niestety, faszerując się wieloma witaminami i suplementami w tabletkach, bardzo ciężko będzie nam o to zadbać. Konieczne jest bowiem to, aby do tego tematu podejść kompleksowo. Istotna jest dieta, aczkolwiek sam nawyk regularnego picia zielonej herbaty może mieć nieocenione skutki. Wiedzieli już o tym ludzie tysiące lat temu. Zielona herbata nie tylko świetnie działa na odchudzanie, ale też wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Jest tego o wiele więcej, natomiast poniżej postaramy się opisać kilka najważniejszych właściwości, wraz ze wskazówkami co do jej parzenia.

Jeżeli interesuje nas japońska herbata z pewnością będziemy wiedzieli dobrze, czy jest Gyokuro. To odmiana zielonej herbaty, która uznawana jest za najdoskonalszą, gdyż przygotowywana jest z zachowaniem wielu dawnych tradycji i ważnych procesów. Ekspresowe odpowiedni z marketu, nigdy nie będą godziwą alternatywą dla produktu, który dostaniemy w prawdziwej herbaciarni. Sam wygląd liści, smak, zapach oraz zawartość kofeiny, to aspekty, które odróżniają od siebie jej poszczególne gatunki. Za najzdrowszą odmianę uznaję się jednak tą, które zbiera się jeszcze o świecie, zanim wyschnąć zdąży rosa. Nie bez znaczenia jest też miejsce pochodzenia herbaty oraz sposób zawijania jej liści.

Co odpowiada za lecznicze działanie herbaty zielonej?

Nie sposób wymienić wszystkiego, co warunkuje to, że herbata zielona dobrze działa na nasz organizm. Jest tego naprawdę wiele, a rozpocząć należy już od samego procesu zbiorów, gdyż nie można dopuścić do tego, aby zaczął się proces fermentacji herbaty. Trzeba zatem zadbać, aby do godziny od zerwania liści zostały one odpowiednio przerobione, gdyż to jedyna szansa na to by właściwości zielonej herbaty mogły zostać w pełni zachowane.

To także długa lista ważnych składników, które stawiają ją w roli zdrowej herbaty. Wyróżnia się tutaj polifenole, katechiny oraz antyoksydanty. Oprócz tego, istotne są też aminokwasy, lipidy, garbiki, mikroelementy, czy też liczne witaminy, które sprawiają, że najzdrowsza herbata to właśnie zielona.

Zielona japońska herbata – poznaj jej wpływ na nasze zdrowie

Waga pod kontrolą, czyli wsparcie odchudzania

Mimo, że nie możemy oczekiwać, że napój z zielonej herbaty samodzielnie pomoże nam schudnąć, jednak jako uzupełnienie zbilansowanej diety, może się do tego mocno przyczynić. Herbata na odchudzanie musi być spożywana zaraz przed snem, stosując napar z drugiego parzenia, który nas odpowiednio uspokoi i zrelaksuje. Będzie to ważne, gdyż pijąc napar z pierwszego parzenia, staniemy się pobudzeni i orzeźwieni.

Katechiny, o których wyżej wspominano są w procesie odchudzania najważniejszym składnikiem zielnej herbaty, chociaż najwięcej uwagi należy się substancji o nazwie – galusan epigallokatechiny. Bowiem to ona powoduje, że wsparte zostaje utlenianie tłuszczy, redukcja tkanki tłuszczowej, aktywowanie enzymów trawiennych oraz metabolizm wątroby. Jednocześnie hamowane jest wchłanianie tłuszczów. To fakty, potwierdzone przez badania i eksperymenty naukowe.

Jak powinniśmy podchodzić do parzenia zielonej herbaty?

Parzenie zielonej herbaty będzie się dość różniło od tego, w jaki sposób przygotowujemy wszystkie inne herbaty. Musimy bowiem używać wyłącznie miękkiej wody, która nie ma w sobie ani chloru, ani też wapnia. Ta, która płynie w naszych kranach będzie niestety zbyt twarda i zbytnio nasycona chlorem. Jeżeli nie mamy jak jej przefiltrować, możemy użyć mineralnej wody niegazowanej.

Wystarczy szklanką gorącej wody zalać łyżeczkę suszu, jednak woda nie może być wrząca (rekomenduje się, aby ostygła do około 80 stopni Celsjusza). Napar powinien parzyć się od 3 do 4 minut, jednak gdy trwa to dłużej, zawsze możemy go rozcieńczyć. Najwięksi entuzjaści picia zielonej herbaty z Japonii i Chin, wylewają napar z pierwszego parzenia, a piją dopiero te z kolejnych.