Nie jest tajemnicą, że dobre burgery w Warszawie czy w każdym innym mieście, można zjeść w renomowanych food truckach, czy też cenionych restauracjach. Chociaż posiadając wystarczającą wiedzę na temat ich przygotowania, jesteśmy w stanie w domowych warunkach stworzyć równie dobre burgery. Sekretem jest wysokiej jakości mięso, świeże i chrupiące warzywa oraz idealnie dobrane sosy. Kluczem są także dodatki, które sprawią, że Twój burger będzie wyjątkowy.
Warzywa
Zaczynając przygotowywanie burgera, warto rozpocząć od warzyw. Czerwone buraki mogą sprawić, że nasze burgery zyskają ciekawy słodki posmak, a ich intensywny, czerwony kolor wzbogaci dodatkowo ich ostateczny wygląd. Ciekawym pomysłem może być również wykorzystanie kalarepy. Jako, że jest delikatna, słodko kwaśna – doskonale połączy się z innymi składnikami. Jako jeden z popularniejszych dodatków, często wymienia się także grillowanego bakłażana. Odpowiednio przygotowany, powinien nadać potrawie wyjątkowy, dymny smak. To również świetne rozwiązanie kiedy przygotowujemy burgera warzywnego z falafelem. Takich i innych konfiguracje dobrych burgerów w Warszawie http://wypasburger.pl można odnaleźć w niezliczonej ilości miejsc.
Sery
Każdy burger – będący cheeseburgerem, zawiera w sobie jako jeden ze składników – ser. Ma on za zadanie nie tylko uatrakcyjnić smak, ale również dzięki delikatnemu roztopieniu się, pomoże połączyć wszystkie składniki znajdujące się w bułce. Warto postawić na te sery, które charakteryzują się kremową konsystencją. Doskonale sprawdzę się sery pleśniowe, mozarella oraz feta, które są w stanie nadać odpowiedniej struktury burgerowi. Również płatki parmezanu mogą się świetnie sprawdzić. Klasycznym wyborem jest jednak cheddar, który jest bardzo kremowy i najlepiej komponuje się ze standardowymi składnikami burgera.
Owoce
Aby sprawić, by nasze burgery były wyjątkowe i niepowtarzalne warto zastanowić się nad wykorzystaniem owoców. Mogą być świeże lub też grillowane. Świetnie pasować będą plastry gruszki lub ananasa z rusztu. Ananas idealnie połączy się z tofu. Doskonale sprawdzi się mango o słodkim smaku i kremowym miąższu. W tej kwestii nie ma co się ograniczać, konfiguracje są naprawdę dowolne a najwięcej zależy od naszego gustu i ulubionych połączeń smakowych.
Sosy i dipy
Nie można zapomnieć o dobrze dobranych sosach. Istnieje wiele przeróżnych możliwości łączenia smaków. Lubiąc klasyczny smak, warto wybrać ketchup dobrej jakości, który dobrze podkreśli smak burgera. Można również przygotować salsę na jego bazie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pomidorowej salsy. Gustując w burgerach o słodkawym posmaku, można zdecydować się na ananasowe chutney bądź też sos tysiąca wysp. Jeżeli jesteśmy fanami ostrych potraw, użyjmy wasabi bądź tez sosu barbecue. Chcąc nadać burgerowi intensywny, orientalny smak można zastosować indyjskie curry.
Sałaty
Ostatni, chociaż nie najmniej ważny składnik niemal wszystkich burgerów to sałaty. Wybierać się powinno raczej te kruche i twardsze odmiany. Świetnie sprawdzą się rzymska, iceberg lub lodowa. Ostatnia doskonale będzie pasować do warzywnych burgerów z indykiem. Należy unikać sałat z delikatnymi liśćmi. Te w kontakcie z wysoką temperaturą kotleta mogą zwiędnąć. Powinno się zatem nie wykorzystywać rukoli i roszponki.
Jak widać, jest multum możliwości przygotowania burgerów. W Warszawie dobre burgery mogą trochę kosztować, aczkolwiek warto zapłacić za odpowiednio przygotowane danie tego typu. Jeżeli mamy ochotę możemy wykorzystać powyższe wskazówki i skomponować swojego ulubionego burgera.