Lato pełne atrakcji na Świętojańskiej i Halach Targowych z okazji Święta Morza

3 min czytania
Lato pełne atrakcji na Świętojańskiej i Halach Targowych z okazji Święta Morza


Gdynia szykuje się na wyjątkowy weekend pełen kreatywności, smaków i morskich inspiracji. Już 27 i 28 czerwca ulice miasta ożyją dzięki wydarzeniom, które przyciągną zarówno miłośników sztuki, jak i kulinariów oraz rodzin z dziećmi. To doskonała okazja, by poczuć letnią energię i zanurzyć się w lokalnej atmosferze.

  • Letnia eksplozja kreatywności na ul. Świętojańskiej i w Halach Targowych w Gdyni
  • Kulinarne odkrycia i sportowe emocje podczas Święta Morza na gdyńskiej Świętojańskiej

Letnia eksplozja kreatywności na ul. Świętojańskiej i w Halach Targowych w Gdyni

W ostatni weekend czerwca przestrzeń Hal Targowych zamieni się w prawdziwe centrum artystycznych działań. Już 27 czerwca od godziny 12:00 mieszkańcy będą mogli uczestniczyć w różnorodnych warsztatach, które przygotowali lokalni artyści z grupy Halo Kultura. To nie tylko świetna zabawa dla najmłodszych, którzy właśnie kończą rok szkolny, ale także propozycja dla dorosłych chcących rozwinąć swoje pasje.

Hale będą otwarte dłużej niż zwykle – aż do 19:00, a kupcy przygotują specjalne oferty, które umilą czas spędzony na miejscu. W programie znajdą się między innymi zajęcia z sitodruku, tworzenia zinów czy selfie-malunki dla dzieci. To wydarzenie to niepowtarzalna szansa, by poznać artystów osobiście i zobaczyć ich pracę od kuchni.

„Nie bez przyczyny Dzień Kreatywny Hal Targowych odbędzie się właśnie 27 czerwca. Chodzi o to, aby zebrać dzieciaki, które właśnie tego dnia odbierają świadectwa szkolne i zaczynają swój najbardziej ulubiony czas w roku. Jeżeli chodzi o warsztaty, będą one bardzo różnorodne, ponieważ będą skierowane zarówno do małych dzieci, jak i do starszych, ale też do osób dorosłych” – mówi Emilia Łowkiel z Agencji Rozwoju Gdyni.

Kulinarne odkrycia i sportowe emocje podczas Święta Morza na gdyńskiej Świętojańskiej

Drugi dzień świętowania – 28 czerwca w godzinach 12:00-18:00 – poświęcony będzie smakoszom i miłośnikom dobrej kuchni. VIII edycja „Kulinarnej Świętojańskiej” zaprasza na spotkanie z najlepszymi gdyńskimi restauratorami wyróżnionymi w prestiżowym przewodniku Michelin w 2024 roku.

Marcin Popielarz z restauracji Biały Królik oraz Jacek Koprowski ze znanej trójmiejskiej marki Fino poprowadzą debatę „Gdynia od Kuchni”, podczas której porozmawiają o kulinarnych trendach i sukcesach lokalnej gastronomii. Uczestnicy będą mogli również spróbować wyjątkowych produktów oraz wziąć udział w emocjonującym Biegu Kelnerów – zawodach podzielonych na trzy kategorie z atrakcyjnymi nagrodami.

„Na wydarzeniu czekają nas m.in. Bieg Kelnerów oraz debata kulinarna ‘Gdynia od Kuchni’. W biegu można się zmierzyć w trzech kategoriach z nagrodami od naszych partnerów, więc jest o co walczyć. W debacie prowadzonej przez Marcina Popielarza i Jacka Koprowskiego porozmawiamy o restauracjach wyróżnionych przez Michelin w tym i ubiegłym roku” – zapowiada Klaudia Schmidt z Agencji Rozwoju Gdyni.

To wyjątkowa okazja, by poczuć ducha gdyńskiego Święta Morza poprzez smaki i sportową rywalizację na ulicy Świętojańskiej – sercu miasta tętniącego latem życiem.

Na podstawie: Informacja Turystyczna w Gdyni

Autor: krystian