Letnie wydarzenia na Świętojańskiej i Halach Targowych przed Świętem Morza
Gdynia szykuje się na wyjątkowy weekend pełen sztuki, smaków i morskich inspiracji. Już 27 i 28 czerwca ulice miasta ożyją kreatywnością, a hale targowe staną się areną niecodziennych wydarzeń, które przyciągną zarówno mieszkańców, jak i turystów spragnionych letnich wrażeń.

Gdynia zaprasza do Hal Targowych na dzień pełen twórczych atrakcji

W piątek 27 czerwca od godziny 12:00 Hale Targowe przemienią się w prawdziwe centrum artystycznej energii. To doskonała okazja, by zanurzyć się w świat kreatywności podczas różnorodnych warsztatów przygotowanych z myślą o uczestnikach w każdym wieku. Od malowania selfie-pozdrowień dla najmłodszych, przez zajęcia z ceramiki, aż po warsztaty sitodruku – każdy znajdzie coś dla siebie.

Pracownie artystów działające pod szyldem „Halo! Tu Sztuka” otworzą swoje drzwi dla odwiedzających, umożliwiając podglądanie procesu twórczego oraz bezpośredni kontakt z lokalnymi twórcami. To niepowtarzalna szansa na poznanie kulis pracy artystów i zanurzenie się w wyjątkową atmosferę gdyńskiej sztuki użytkowej i designu.

„W tym roku postanowiliśmy w ramach „Halo! Tu Sztuka” zaprosić wszystkich odwiedzających Gdynię, ale także mieszkańców, do przyjścia na warsztaty twórcze. Będzie sitodruk, warsztaty z fotografii, warsztaty z ceramiki – będzie się dużo działo. U kupców będzie można spróbować swojskich specjałów, zatem będzie coś dla ciała i coś dla ducha” – mówi Agata Lewandowska ze stowarzyszenia Halo Kultura.

Dodatkowo tego dnia hale będą czynne dłużej niż zwykle – aż do godziny 19:00 – co pozwoli na spokojne korzystanie z atrakcji i zakupów wśród specjalnych ofert wystawców.

Kulinarne emocje i sportowe wyzwania na Świętojańskiej 28 czerwca

W sobotę 28 czerwca między godziną 12:00 a 18:00 ulica Świętojańska zamieni się w miejsce smakowitych odkryć podczas ósmej edycji wydarzenia „Kulinarna Świętojańska”. Pod czujnym okiem znakomitych gdyńskich kucharzy wyróżnionych w prestiżowym przewodniku Michelin – Marcina Popielarza oraz Jacka Koprowskiego – uczestnicy będą mogli poznać tajniki kulinarnego świata od kuchni.

Na gości czeka wiele atrakcji, w tym emocjonujący Bieg Kelnerów z nagrodami oraz debata „Gdynia od Kuchni”, podczas której poruszone zostaną tematy związane z lokalną sceną gastronomiczną i sukcesami restauracji docenionych przez Michelin.

„Na wydarzeniu czekają nas m.in. Bieg Kelnerów oraz debata kulinarna „Gdynia od Kuchni”. W biegu można się zmierzyć w trzech kategoriach z nagrodami od naszych partnerów, więc jest o co walczyć. W debacie prowadzonej przez Marcina Popielarza i Jacka Koprowskiego porozmawiamy o restauracjach wyróżnionych przez Michelin w tym i ubiegłym roku” – zapowiada Klaudia Schmidt z Agencji Rozwoju Gdyni.

To doskonała okazja, aby nie tylko rozsmakować się w regionalnych specjałach, ale również poczuć ducha rywalizacji i wymienić doświadczenia z pasjonatami dobrej kuchni.


Wg inf z: Urząd Miasta