Diety pudełkowe mogą być znakomitą alternatywą dla samodzielnie przygotowywanych posiłków. O tym, że są wygodne, mówi się dużo, warto jednak spojrzeć też na kilka mniej podkreślanych cech. Czy w ogóle warto zainteresować się cateringiem pudełkowym?

 

Cena diety pudełkowej w Gdyni

Na pierwszy rzut oka ceny nie są zachęcające. Po chwili namysłu można jednak dojść do wniosku, że ta ocena nie jest precyzyjna. Kiedy bowiem przygotowuje się posiłki samodzielnie, zawsze pewna część pieniędzy ląduje w koszu na śmieci – to obierki, pestki, owoce, które zdążyły się zepsuć, zwietrzałe przyprawy nieużywane przez dłuższy czas. W diecie pudełkowej z https://www.zielonomicatering.pl/ nie wyrzuca się niczego, a więc czerpie się wyraźne korzyści z każdej złotówki.

Jeśli to nie wystarcza jako solidny argument, warto też pamiętać, że samodzielne przygotowanie posiłku to również czas, prąd lub gaz i często też konieczność zakupu dobrej książki z inspirującymi przepisami. Catering pudełkowy może więc być niewiele droższy albo wręcz równie tani, co dobre, domowe jedzenie. O porównywaniu jego cen do jedzenia na mieści lepiej nie mówić – wynik jest oczywisty.

 

Świeżość i jakość przygotowanych posiłków

W przypadku diet owocowo-warzywnych najważniejsza zawsze jest świeżość i jakość. W sklepach zawsze można kupić właściwie wszystkie składniki, ale nigdy nie wiadomo, jak długo już czekają one na nabywców. Nie wiadomo też, skąd pochodzą i jakim procesom technologicznym zostały poddane, zanim w ogóle trafiły do sklepu. Mając do wyboru wielką niewiadomą albo catering pudełkowy, co do którego ma się pewność, że do przygotowania posiłków użyto dobrych i świeżych składników, decyzja powinna być oczywista.

Większość diet pudełkowych kompletowana jest z samego rana. To znaczy, że gotowe produkty trafiają do odbiorców maksymalnie kilka godzin od przygotowania – taka procedura pozwala zachować większość witamin i minerałów, w przeciwieństwie do długiego przechowywania w chłodni, które stosuje się, by zapewnić ciągłą dostępność „świeżych” surówek w sklepach.

 

Odpowiedni bilans

Każda dieta musi być właściwie zbilansowana. Każdy, kto próbował to osiągnąć w domu, wie, że to zadanie jest praktycznie niemożliwe: o wielu produktach brakuje danych, a konieczność ważenia wszystkich składników sprawia, że przygotowanie śniadania trwa mniej więcej do obiadu. W diecie pudełkowej wartość kaloryczna też z oczywistych powodów nie będzie podana co do jednej kilokalorii na porcję, ale przede wszystkim będzie z góry znana. Rozbieżności będą na tyle niewielkie, że nie powinny wpływać na sumaryczny bilans.

Sama forma pudełkowego cateringu ma też dodatkowy plus: nie da się już bezkarnie przesuwać kalorii między posiłkami. Zachowa się więc nie tylko sumaryczny bilans odżywczy dni, ale dużo łatwiej też będzie pracować nad zdrowymi nawykami dotyczącymi każdego posiłku z osobna. To bardzo ważne, ponieważ często mimo zachowania sumarycznego bilansu nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu właśnie przez takie żonglowanie kaloriami między posiłkami. Użycie pudełek to banalnie prosty i jednocześnie niebywale skuteczny trik, który pozwoli tego uniknąć.