Festiwal K5 Food Story powraca w wielkim stylu! Już na początku sierpnia Konsulat Kultury w Gdyni zamieni się w centrum kulinarno-muzycznych atrakcji. Przygotujcie się na dwa dni pełne smaków, zapachów i dźwięków, które na długo pozostaną w Waszej pamięci.
- Druga edycja Festiwalu K5 Food Story: Kiedy i gdzie?
- Atmosfera pełna życia i smaków
- Wiedza i edukacja kulinarna
- Jedzenie i napoje: Karnety degustacyjne
- Program wydarzeń: Dzień pierwszy
- Program wydarzeń: Dzień drugi
- Warsztaty i konkursy: Kawiarnia Konsulatu Kultury
Druga edycja Festiwalu K5 Food Story: Kiedy i gdzie?
Festiwal K5 Food Story odbędzie się w dniach 3-4 sierpnia 2024 roku w Konsulacie Kultury. To wyjątkowe wydarzenie połączy sztukę kulinarną z wiedzą i muzyką, tworząc niepowtarzalną atmosferę pełną różnorodnych atrakcji. Wszystko to w samym sercu Gdyni.
Atmosfera pełna życia i smaków
Uczestnicy festiwalu mogą liczyć na tętniącą życiem atmosferę. Konsulat Kultury stanie się miejscem, gdzie miłośnicy dobrej kuchni i muzyki będą mogli delektować się pysznym jedzeniem, orzeźwiającymi koktajlami i spotkaniami z ciekawymi gośćmi. Nie zabraknie również muzyki na żywo oraz mnóstwa rozrywki dla wszystkich uczestników.
Wiedza i edukacja kulinarna
Festiwal to nie tylko uczta dla zmysłów, ale także okazja do zdobycia nowej wiedzy. W programie przewidziano panele edukacyjne, rozmowy z zaproszonymi prelegentami oraz konkursy z nagrodami. Wszystko to ma na celu poszerzenie kulinarnych horyzontów uczestników i wzbogacenie ich doświadczeń.
Jedzenie i napoje: Karnety degustacyjne
Podczas festiwalu dostępne będą karnety festiwalowe o wartości 30 złotych (3×10 złotych), które umożliwią zakup porcji degustacyjnych na licznych stanowiskach kulinarnych. Będzie można skosztować potraw z różnych stron świata. Dla miłośników napojów chłodzących także znajdzie się coś odpowiedniego. Warto dodać, że koncerty będą wydarzeniami towarzyszącymi i są bezpłatne.
Program wydarzeń: Dzień pierwszy
Festiwal rozpocznie się 3 sierpnia o godzinie 10:00 spacerem miejskim o tematyce „Różnorodna nowoczesność kulinarna w Gdyni”, prowadzonym przez Arkadiusza Brzęczka. O godzinie 13:00 nastąpi oficjalne otwarcie w Konsulacie Kultury, gdzie uczestnicy będą mogli zapoznać się z wystawcami i programem festiwalu. O 14:30 na patio Konsulatu odbędą się warsztaty z grillowania steków, a o 16:00 planowane jest połączenie wideo z Robertem Makłowiczem. Dzień zakończy koncert zespołu Boskie Ciałko o godzinie 19:00.
Program wydarzeń: Dzień drugi
4 sierpnia również rozpocznie się spacerem miejskim, tym razem o tematyce „Kultowe i historyczne kulinaria w Gdyni”. O 14:30 na patio Konsulatu odbędą się warsztaty z grillowania ryb i warzyw, a o 16:00 otwarta debata „Najciekawsze doświadczenia kulinarne w podróży”. Na zakończenie festiwalu, o godzinie 19:00, odbędzie się koncert zespołu-niespodzianki.
Warsztaty i konkursy: Kawiarnia Konsulatu Kultury
W kawiarni Konsulatu Kultury również nie zabraknie atrakcji. 3 sierpnia o 14:30 odbędzie się rozmowa „Bezglutenowy weganizm w kuchni” z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem, a o 17:15 warsztaty ABC wina z Piotrem Zastróżnym. 4 sierpnia o 14:30 Malika z Restauracji Malika opowie o „Przyprawach świata”, a o 16:00 Kamil Sadkowski poprowadzi warsztaty zero waste „Jak gotować z głową i dbać o naturę”.
Nie przegapcie tej wyjątkowej okazji, by połączyć przyjemne z pożytecznym! Festiwal K5 Food Story to wydarzenie, które na pewno dostarczy Wam niezapomnianych wrażeń.
GCK