Jak przygotować mięso do burgera

Przygotowanie własnego burgera jest zarówno łatwe, jak i znacznie zdrowsze. Wszystko, czego potrzebujesz, to zdobyć trochę świeżo mielonej wołowiny od ulubionego rzeźnika i włożyć trochę wysiłku.

Kluczem do sukcesu jest mięso

Nie powinieneś po prostu kupić paczki mięsa mielonego w najbliższym sklepie, ale udać się do odpowiedniego rzeźnika. Powinna to być, najlepszej jakości wołowina, czyli: antrykot wołowy, ligawę, polędwicę lub karkówkę. Każdy kawałek ma inną wielkość oraz cenę. Mięso zawsze kupujemy w kawałku. Jeśli mamy zamiar kupić mięso w supermarkecie, spróbuj zamiast mięsa mielonego, kupić wołowinę ekologiczną w kawałku, dzięki czemu zawsze masz pewność lepszej jakości. Ale jeśli możesz, sprawdź u rzeźnika.

To, czego szukasz, to wołowina o dobrej marmurkowatości, 15-20% całego mięsa. Dobry poziom marmurkowatości (małe żyłki tłuszczu, biegnące przez wołowinę), jest niezbędny, ponieważ topi się podczas gotowania czy smażenia, pomagając wołowinie podlewać się w trakcie, dzięki czemu wołowina jest soczysta i aromatyczna. Najlepsza wołowina pochodzi od krów rasy Angus, to rasa pochodząca z Argentyny. Od nich uzyskuje się najdroższą na świecie wołowinę. Posiada dużą ilość wartościowego białka oraz stosunkowo niewielką ilość kwasów tłuszczowych.

Mielenie wołowiny

Kolejną rzeczą do rozważenia, jest wielkość mielenia. Najlepszym rozwiązaniem jest poproszenie rzeźnika, który ma do tego odpowiedni sprzęt oraz warunki. Gdy nie mamy takiej możliwości, w domu mielimy mięso na średniej wielkości oczek maszynki do mięsa. Warto jest zmielić mięso dwa razy, dzięki temu uzyskamy gładszą i mniej twardą wołowinę. Nie można dodawać dodatkowych mieszanek przypraw, które mogą zabić smak mięsa. Burgery, doprawiamy dopiero po ich usmażeniu wyłącznie solą oraz pieprzem.

Jak smażymy burgery?

Najlepiej, uformować kotlety trochę większe, ponieważ tłuszcz się wytopi, przez co się skurczą. Kotlety, smażymy na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej na smalcu. Nie należy dodawać dużej ilości tłuszczu, ponieważ tłuszcz zawarty w mięsie, częściowo się wytopi podczas smażenia. Smażymy równomiernie na brązowy kolor, w środku powinno być różowe oraz soczyste. Najbardziej odpowiednia do tego jest płaska patelnia.

Burgery w Kościerzynie

Jeśli jednak chcesz zaoszczędzić czas, który przeznaczylibyśmy na zakupy i gotowanie, a chciałbyś zjeść dobrej jakości burgery z idealnym kotletem w środku. Zapraszamy do nas, nie musisz nawet przychodzić, dowieziemy pod same drzwi!

Zawsze mamy pewność, wysokiej jakości dostarczanych produktów. Już dziś zapraszamy do Coffee Time w Kościerzynie.