Pomorze to królestwo ryb, jeśli jednak znudzi Cię ich smak, zakosztuj lokalnych potraw – przekonasz się, że region jest pełen kulinarnych niespodzianek. Sprawdź, co warto zjeść nad morzem oprócz rybnych dań.
Wstęp do głównego dania
Kuchnię tego regionu wyróżniają dania nieskomplikowane, oparte na darach natury. Menu bogate jest w zupy, które w tym regionie są niezwykle popularne. Zupa brzdarzowa jest ciekawostką, którą stanowi oryginalny skład: suszone owoce, kartofle, grzyby i kluseczki, a całość doprawiana jest śmietaną. Zupa z brukwi to sycąca, jednogarnkowa potrawa, a do jej sporządzenia wykorzystuje się wspomniane warzywo oraz gęsie lub wieprzowe mięso. Lokalne potrawy to ręcznie lepione kluski i pierogi na 1000 sposobów. Najbardziej popularne mają mistrzowsko przyrządzony farsz z dorsza lub z łososia i podawane są z sosem kurkowym. Tradycyjne plince to nic innego jak placki ziemniaczane serwowane na słodko lub w wersji wytrawnej, a placek po kaszubsku to wyraziste danie z ziemniaków, otoczone sosem śmietanowym. Koniecznie spróbuj także zylca – regionalnej galaretki z mięsa i warzyw na ostro. Nie sposób też przejść obojętnie koło prażuchy, czyli ugotowanych i ugniecionych pyr, które smaży się na patelni, łącząc je z ziołami oraz wędzonym boczkiem.
Gdynia – port, który łączy smaki
Będąc na morzem, skosztuj pieczonej gęsi, podawanej najczęściej z prażonym jabłkiem. Piersniczi to wędzone gęsie piersi, a okrasa to wyborna pasta z gęsiego mięsa. Region słynie z dziczyzny i nigdzie indziej nie smakuje ona tak dobrze, jak tutaj, ale jeśli zamarzą Ci się potrawy, w których główną rolę gra delikatne mięso z kurczaka, koniecznie spróbuj go na dwa sposoby: w odsłonie tradycyjnej i nowoczesnej. Ferkase jest daniem podawanym, z ryżem w białym sosie, z dodatkiem agrestu lub rodzynek. Kurczaka w nowoczesnej odsłonie warto spróbować w nowym menu Pasibusa. To lokal w centrum handlowym Riviera, przy ulicy Kazimierza Górskiego 2, który promuje najlepsze burgery w Gdyni.
W Pasibusie sam decydujesz o środku soczystej bułki i możesz wymienić typowy kotlet na kurczaka lub stworzyć kanapkę w 100% wege. A co powiesz na dodatkową porcję smażonego sera? Możesz zamówić danie na miejscu lub cieszyć się burgerem z dowozem. Pasidostawa odnajdzie Cię w każdym miejscu, nawet jeśli jest gdyńskie nadbrzeże.
Kulinarne odkrycia na słodko
Do zwiedzania potrzebujesz energii, więc do poobiedniej kawy warto dorzucić trochę więcej kalorii. Tradycyjny deser nad morzem to puszysty, drożdżowy kuch z kruszonką lub ruchanki – placuszki smażone na smalcu z ciasta chlebowego lub drożdżowego. Podaje się je z konfiturą lub posypane cukrem pudrem. Warte uwagi jest ciasto marchewkowe z dodatkiem cynamonu i popularne szneki z glancem, czyli okrągłe drożdżówki polane lukrem. Inne tradycyjne wypieki i słodkości to sernik ziemniaczany i kukle, czyli okrągłe bochenki chleba, upieczone z resztek ciasta.
Pomorze to czysta esencja smaków staropolskich i współczesnych. To miejsce otwarte na nowe podboje kulinarne, czego dowodem są choćby burgery w Gdynii od Pasibusa.
To region, który prócz ryb kulinarnie ma coś więcej do zaoferowania.