Barista to pracownik kawiarni albo restauracji, który jest specjalistą od kawy i jej zaparzania. Chodzi nie tylko o samą czynność przygotowywania tego rozgrzewającego napoju, ale także o włożenie w to serca oraz posłużenie się bardzo konkretnymi umiejętnościami i wiedzy na temat gatunków kawy, różnic pomiędzy nimi i zastosowania. Dobry barista wie, jaki dobrać rodzaj ziaren i ich wielkość, jak drobno je zmielić oraz w jakiej temperaturze i czasie parzyć, aby wydobyć najlepsze walory smakowe z każdego gatunku kawy. W swojej pracy posługuje się sprzętem do zaparzania zarówno tym bardziej automatycznym, ale też nieco bardziej tradycyjnym. Barista zna się na przechowywaniu kawy oraz potrafi kreatywnie mieszać gatunki ziaren, by osiągać unikalne kompozycje smakowe i aromatyczne. Oprócz tego zajmuje się podawaniem kawy, doborem filiżanek, kubków i dodatków – cukru, miodu, imbiru albo mleka czy śmietanki.
Szerszy opis zawodu baristy dostępny jest na blogu https://www.zlecenia.pl/blog/barista-jak-wyglada-praca/.
Barista – wymagania zawodowe
Bardzo istotna w tej zawodzie jest pasja oraz wyczucie artystyczne. Barista musi zwyczajnie być zafascynowany kawą, gdyż dzięki temu będzie w tej pracy efektywny oraz zyskiwał renomę wśród klientów. Do tego potrzebne są też cechy własne – zdolności manualne, dokładność, cierpliwość, ale też i cechy dobrego kelnera czy barmana, w końcu jest to praca o charakterze gastronomicznym. To wszystko jednak tylko podstawy, na których zbudować można swój warsztat zawodowy. A ten daje ukończenie odpowiednich kursów i szkoleń. Takie cykle zajęć organizują szkoły baristów czy restauratorów. Niestety, takie zajęcia bardzo często są płatne – w zależności od renomy szkoły i wyboru wariantu, koszt to około 200 do nawet 1000 zł.
Więcej o tym jak zostać baristą przeczytasz na portalu https://www.zlecenia.pl/blog/barista-jak-zostac/.
Barista – warunki pracy
Praca baristy bardzo przypomina tą, którą wykonuje barman. Z tą różnicą, że jego głównym zajęciem jest parzenie kawy. A także jej podawanie, podobnie jak innych przekąsek, deserów czy napojów, które oferuje lokal. To w dużej mierze praca z ludźmi, a zatem wskazana jest komunikatywność, uprzejmość, kultura osobista oraz cierpliwość i asertywność. Z racji pracy w gastronomii, barista musi wyrobić sobie książeczkę sanepidowską oraz przejść przez specjalne badania i szkolenia pod kątem BHP. Praca odbywać może się godzinach wieczornych i nocnych oraz w weekendy i święta.
Barista – zatrudnienie i zarobki
Zatrudnienie barista znaleźć może przede wszystkim w kawiarniach, restauracjach, eleganckich hotelach lub innych oferujących tego typu usługi lokalach. Zebranie doświadczenia i nieco kapitału pozwoli oczywiście na założenie własnej tego typu działalności. Choć zdecydowanie łatwiej jest podjąć zatrudnienie etatowe w już istniejącym lokalu. Ewentualnością jest dorobienie sobie podczas imprez okolicznościowych jako obsługa gastronomiczna. Zarobki baristy wahają się w okolicach 2000 – 3000 zł netto z możliwością powiększenia ich o napiwki.