Co powinniśmy zrobić z zużytym olejem?

Zarówno w gospodarstwach domowych, ale przede wszystkim w lokalach gastronomicznych nie ma dnia, abyśmy nie sięgali po roślinne tłuszcze. Oleje na czele ze słonecznikowym i rzepakowym wykorzystujemy do przygotowywana wielu potraw. W restauracjach, bistro oraz barach zużycie oleju jest znacznie większe. Tak czy inaczej, wszyscy musimy wiedzieć co zrobić z olejem zużytym, który zostać poddany obróbce termicznej.

Zużyty olej roślinny

Odpowiednia utylizacja oleju spożywczego okazuje się być naprawdę niesamowicie ważną kwestią. Wobec tego, gdzie możemy wyrzucić/wylać zużyty olej roślinny? Czy prowadząc własny lokal powinniśmy skorzystać z możliwości odbioru oleju zużytego przez wyspecjalizowane do tego firmy zewnętrzne?

Trafin Oil

Tłuszcze roślinne są jednymi z podstawowych oraz także niezbędnych składników na naszej diecie. Każdego dnia sięgamy po olej, aby przygotować potrawy różnego rodzaju. Do olejów najpopularniejszych należy oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, jak i także olej rzepakowy. Szczególnie olej rzepakowy, szczególnie ten rafinowany znajduje bardzo szerokie zastosowanie. Na jego bazie przyrządzać możemy przeróżne sosy na zimno, ale przede wszystkim piec oraz smażyć, ponieważ osiąga niezwykle wysoki punkt dymienia. Może nam także posłużyć do głębokiego smażenia mięs, ryb, frytek, warzyw oraz słodkości tradycyjnych jak faworki czy też pączki. W tym celu sprawdza się świetnie olej palmowy. Powinniśmy wiedzieć jednak co należy zrobić ze zużytym już olejek. Wiadomo, że po każdym pieczeniu/smażeniu mamy jednak do czynienia ze zużytym olejem roślinnym, które nie nadaje się niestety do ponownego użycia. Konieczna będzie odpowiednia utylizacja oleju spożywczego.

Jak utylizować olej spożywczy?

Co zatem powinniśmy zrobić ze zużytym olejem? Musimy przyznać, że na co dzień o tym wcale nie myślimy. Jednak gdy prowadzimy własny punkt gastronomiczny, to nieco się zmienia nasz punkt widzenia. Powiedzmy sobie jasno, że nie bez znaczenia jest to gdzie wylejemy czy też wyrzucimy zużyty olej roślinny. Powinniśmy na pewno się oduczyć wylewania tłuszczów roślinnych do kanalizacji. Musimy mieć świadomość, że po ostygnięciu robi się bardzo twardy oraz zapycha nam po prostu rury. W związku z tym, najbezpieczniej będzie zlewać olej zużyty do pojemnika specjalnie do tego przeznaczonego. Może to być niewielkie wiaderko, słoik czy też butelki. Po czym możemy go wyrzucać do śmiecie. Oczywiście do śmieci razem z opadami zmieszanymi. Tak postępować może w domu, ale w żadnym wypadku nie w punktach astronomicznych. W restauracjach takiego oleju jest naprawdę sporo. Dlatego też restauracje współpracują z profesjonalnymi firmami, które zajmują się utylizacją oleju. Wygląda to w ten sposób, że przedstawiciele danej firmy raz na jakiś czas przyjeżdżają po zużyty olej i po kłopocie. Wszystko odbywa się zgodnie z obowiązującym prawem. Nie kombinujmy i nie wymyślajmy żadnego innego sposobu, który mógłby zaszkodzić naszej planecie. Byłoby to naprawę nieodpowiedzialne.