Kuchnia japońska - rodzaje i sposób wykonania popularnych potraw

Kuchnia japońska to jeden z ulubionych styli gotowania, przyrządzania potraw i jedzenia, wśród społeczeństwa na całym świecie. Jej zaletą jest możliwość posmakowania świeżych i odpowiednio dopasowanych składników, w sposób nieprzeciętny i wyjątkowy. Jedna z ulubionych przekąsek tego rodzaju techniki gotowania jest sushi. Czym ono się charakteryzuje? Jakie rodzaje przekąsek znalazły szczególne zainteresowanie? Jak je przygotować?

Czym jest kuchnia japońska - cechy szczególne i specjały

Kuchnia japońska to styl gotowania i przyrządzania dań pochodzący z kontynentu azjatyckiego. Znana i ceniona na całym świecie, charakteryzuje się przede wszystkim niepowtarzalnym smakiem, świeżością produktów oraz niezwykłymi walorami odżywczymi. Pozytywnie wpływa na codzienną dietę, jak również styl życia każdego człowieka. Oprócz naturalnych i świeżych składników, ważna jest tutaj prostota wykonania. W kuchni tej unika się wykorzystywania najnowszych technologii. Sposób przyrządzania niektórych potraw jest niczym ważny rytuał z pewnymi, nienaruszalnymi zasadami.

Wśród najbardziej znanych i cenionych przekąsek kuchni japońskiej można wyróżnić:

  • sushi,
  • sashimi,
  • makaron gryczany - podawany na zimno oraz na ciepło,
  • kimchi,
  • takoyaki,
  • ramen,
  • shabu-shabu i wiele innych.

Do wykonania poszczególnych, pysznych i niesamowicie apetycznych potraw wykorzystuje się produkty takie jak: ryby, owoce morza, warzywa, owoce i wodorosty.

Jedną z najpopularniejszych przekąsek jest sushi. Zdobyło ono wielką popularność zarówno w Polsce, jak i na całym świecie - świadczy o tym chociażby sam fakt powstania wielu restauracji sushi, jak np. Gold Sushi w Warszawie. Samodzielne wykonanie przysmaku daje możliwość stworzenia ulubionych kompozycji smakowych. Jakie rodzaje sushi można wyróżnić? Jak je wykonać? Czym się charakteryzują?

Rodzaje sushi - sposób wykonania

Potrwa ta swoją popularność zdobyła już w VIII wieku i stanowiła skuteczny sposób przechowywania ryb. Specjalne połączenie złowionych żyjątek z ryżem spowalniało proces psucia się ich. Ten sposób konserwacji z czasem stał się modny na całym azjatyckim kontynencie, a udoskonalone potrawy obecnie stanowią kultowy przysmak.

Wśród najbardziej znanych i lubianych typów sushi znajdują się:

  • maki sushi - płaskie rolki, które we wnętrzu zawierają ryż oraz ulubione dodatki w postaci ryb, awokado czy innych warzyw. Składniki te zawinięte są w specjalne arkusze wodorostów nori. Stanowią tzw. przekąskę na raz, którą można uzupełnić o charakterystyczne dla tych potraw sosy - najczęściej sojowy, teriyaki lub wasabi. Do wykonania potrawy wykorzystuje się specjalne narzędzia m.in matę do rolowania.
  • nigiri - najstarsza i najbardziej docenia wśród miłośników kuchni japońskiej potrawa. Cechuje ją charakterystyczny wygląd - uformowana, ryżowa łezka na wierzchu, której znajdują się rozmaite dodatki np. surowa ryba.
  • futomaki - to przekąski wyglądem przypominające sushi. Jednakże różnią się od nich wielkością oraz kolejnością dodawania poszczególnych składników. Dodatkowo przygotowane futomaki owinięte wodorostem obtacza się w porcji ryżu i posypuje ziarnami ryżu.

Innymi znanymi formami sushi są:

  • hosomaki,
  • kappa maki,
  • uramaki,
  • date maki, itp.