Dworzec Morski świętuje 82. urodziny - kidzina, rzemiosło i wspólny obiad w muzeum

W zabytkowych salach Dworców Morskiego w Gdyni spotkają się dźwięki Bałtyku, zapach świeżo pieczonego chleba i ręce, które tkać będą historie z odnalezionych skarbów morza. Muzeum Emigracji przemieni przestrzeń dawnego terminalu w jedno miejsce opowieści, warsztatów i efemerycznej sztuki, gdzie każdy może dopisać swoją nitkę do wspólnego kilimu. To święto, które łączy rzemiosło, smak i muzykę, ma w sobie coś z morskiej pocztówki w butelce.
- W sercu Gdyni stare opowieści i nowe rękodzielnicze głosy
- Dworzec Morski przemienia się w laboratorium kidziny
- Obiad jak dawny rejs - Pomnik Kartofla i Chleb Morski
W sercu Gdyni stare opowieści i nowe rękodzielnicze głosy
Dworzec Morski to wizytówka międzywojennej Gdyni - budynek, który przez dekady był ostatnim widokiem Polski dla wyjeżdżających i pierwszym dla przyjeżdżających. Dziś, przy ul. Polska 1, jego przestrzenie zajmuje Muzeum Emigracji, które od 10 lat opowiada o polskich podróżach i migracjach. W tym roku muzeum ponownie otwiera drzwi dla mieszkańców i gości, przekształcając halę odpraw w miejsce spotkań, pokazów i działań artystycznych czerpiących z nadmorskich znalezisk.
Dworzec Morski przemienia się w laboratorium kidziny
Hasłem przewodnim święta jest kidzina - to, co morze wyrzuca na brzeg i co dla organizatorów stało się metaforą migracji i wymiany kulturowej. W programie wydarzeń pojawią się warsztaty pieczętowania tkanin (godz. 11:00 i 16:00) oraz warsztaty ceramiki z morskich znalezisk prowadzone przez Michała Majchrowicza (godz. 11:30 i 16:00). O godz. 15:00 goście usłyszą performans Katarzyny Podpory, a o 18:00 białoruskie pieśni w wykonaniu pięciu wokalistek przeniosą publiczność w dawne rytuały domowej pracy.
“Inspiracją tegorocznych obchodów Święta Dworca była dla nas różnorodność bałtyckiej natury i współdzielenie z nią przestrzeni, dlatego ten dzień będzie obfitował w rozmaite twórcze wydarzenia z pogranicza przyrody i rękodzieła. Kuratorką projektu została Anna Królikiewicz, która zaprosiła do współpracy artystki i artystów, w tym osoby z doświadczeniami migranckimi”
— Paweł Kowalewski, główny specjalista ds. projektów kulturalnych w Muzeum Emigracji w Gdyni
Fragment wystawy i towarzyszących działań ma charakter partycypacyjny - na jeden ze ścian powstaje ponad 30‑metrowy kilim tkany przez odwiedzających, a przy stole z projektu „Obrus” każdy będzie mógł dołożyć swój fragment tkaniny.
Obiad jak dawny rejs - Pomnik Kartofla i Chleb Morski
O godz. 13:30 muzeum zaprasza na wspólny obiad: kartoflankę przygotowaną przez Jacka Koprowskiego, szefa kuchni restauracji Fino (wyróżnionej w przewodniku Michelin). Do zupy serwowany będzie Chleb Morski - wypiek, którego receptura odwołuje się do nadmorskiej tradycji. W centralnej przestrzeni stanie Pomnik Kartofla - rzeźba z warzyw korzeniowych, dzieło efemeryczne, które pod koniec dnia zostanie rozebrane i rozdane uczestnikom jako drobna pamiątka z wydarzenia.
W programie znajdą się też stoiska z biżuterią z bursztynu i muszli przygotowaną przez Joannę Tofilo oraz możliwość zakupu wybranych prac. To dzień, w którym sztuka użytkowa spotyka kulinaria i tradycyjne brzmienia, tworząc nieformalne, sąsiedzkie święto.
Wstęp na wszystkie wydarzenia oraz na wystawę stałą jest bezpłatny. Wystawy i wydarzenia odbywają się w godz. 10:00–18:00, a świętowanie rozpoczyna się o godz. 10:00. Adres miejsca to ul. Polska 1.
Dla mieszkańca to okazja nie tylko do udziału w bezpłatnych warsztatach i koncertach, ale też do praktcznych doświadczeń - warto przyjść wcześniej, by zająć miejsce przy warsztatach wymagających wypalania ceramiki lub dopisać własną nitkę do kilimu. Rodziny z dziećmi zyskają dostęp do działań sensorycznych i prostych prac manualnych, a miłośnicy jedzenia będą mogli spróbować lokalnych smaków przygotowanych z dbałością o tradycję i sezonowość. Transport do centrum jest prosty, a sam Dworzec Morski oferuje przestrzeń, którą łatwo odwiedzić zarówno pieszo, jak i komunikacją miejską.
na podstawie: Urząd Miasta.
Autor: krystian


