Po kawałku smak Neapolu w czterech pizzeriach Paweła i Eweliny z Gdyni

W sercu Gdyni i Rumi rozkwita smak prawdziwej włoskiej pizzy, który powstał z pasji i odwagi młodego małżeństwa. Ich historia to dowód na to, że nawet w trudnych czasach można stworzyć coś wyjątkowego, co podbija podniebienia mieszkańców całego regionu.
- Gdyńskie pizzerie Po kawałku” zdobywają serca smakoszy
- Wyjątkowe smaki i lokalizacje w Trójmieście
- Gdynia promuje przedsiębiorczość rodzinną poprzez cykl filmowy
Gdyńskie pizzerie Po kawałku” zdobywają serca smakoszy
Paweł Nejfeld i Ewelina Laskowska to duet, który swoją miłość do włoskiej kuchni zamienił w prężnie rozwijający się rodzinny biznes. Wszystko zaczęło się od podróży po Europie, podczas której trafili do Neapolu kolebki prawdziwej pizzy. To właśnie tam spróbowali potrawy, która zainspirowała ich do działania. Paweł postanowił nauczyć się sekretów jej przygotowania, by móc zaoferować gdynianom i mieszkańcom okolic coś naprawdę wyjątkowego.
Pomimo pandemii i niepewności gospodarczej, para zdecydowała się zainwestować oszczędności przeznaczone na ślub w otwarcie pierwszej pizzerii. Ten krok okazał się strzałem w dziesiątkę dziś Po kawałku” to już cztery lokale: trzy w Gdyni oraz jeden w Rumi.
Wyjątkowe smaki i lokalizacje w Trójmieście
Pizzerie Po kawałku” można znaleźć w kilku punktach miasta. W Gdyni działają lokale w food hallu Batory” przy ulicy 10 Lutego 11, przy ul. płk. Dąbka 191/6 oraz na Piotrkowskiej 5. Czwarty punkt mieści się w Rumi przy ul. Starowiejskiej 2/2. Oferta jest różnorodna poza pizzą serwowane są także sałatki i panini, a w lokalu na Małym Kacku dostępne są również makarony.
Co wyróżnia tę pizzę? Przede wszystkim użycie włoskiej mąki oraz posypanie jej delikatnymi wiórkami mozzarelli, które nadają potrawie unikalny charakter to połączenie klasycznej neapolitańskiej receptury z amerykańskim twistem. W menu znalazły się zarówno tradycyjne włoskie kompozycje, jak i autorskie propozycje właścicieli.
Dla wygody klientów dostępna jest również usługa dowozu zamówień prosto pod drzwi.
Gdynia promuje przedsiębiorczość rodzinną poprzez cykl filmowy
Po kawałku” to jedna z wielu firm prezentowanych w ramach akcji Wtorki z Rodzinnymi”, realizowanej przez Gdyńskie Centrum Wspierania Przedsiębiorczości oraz Agencję Rozwoju Gdyni. To seria krótkich filmów przedstawiających historie lokalnych przedsiębiorstw zarówno tych wielopokoleniowych, jak i dopiero rozpoczynających działalność.
Projekt wystartował w grudniu 2020 roku i nieustannie cieszy się zainteresowaniem mieszkańców oraz przedsiębiorców. Piąta edycja ruszyła 22 kwietnia tego roku, a pierwszy odcinek opowiada o butikach cyrkulacyjnych Ekotori”. Filmy dostępne są na oficjalnych kanałach miejskich oraz stronach społecznościowych.
Ich pizza wyróżnia się przede wszystkim tym, że powstaje z włoskiej mąki i jest posypywana wiórkami mozzarelli (oczywiście wersja klasyczna też jest dostępna). Przez to nie do końca jest neapolitańska, ale ma twist amerykański.” Paweł Nejfeld
Dla wszystkich zainteresowanych historiami gdyńskich firm rodzinnych zachęcamy do śledzenia profilu Firmy Rodzinne Gdynia na Facebooku, gdzie można znaleźć więcej inspirujących opowieści o lokalnym biznesie.
Opierając się na: Urząd Miasta w Gdyni
Autor: krystian